W tłusty czwartek w Infopunkcie Łokietka 5 będzie można kupić wrocławskie pączki zrobione przez seniorów z Nadodrza. Receptura pączka pochodzi jeszcze sprzed wojny.
Tzw. wrocławski albo lwowsko-wrocławski pączek ma nadzienie śliwkowo-cynamonowe. Receptura została odtworzona we współpracy z historykiem Grzegorzem Sobelem. Właśnie takie pączki przygotują seniorzy, którzy brali udział w projekcie „Stallone i Szapołowska też zdmuchnęli 60 świeczek”.
Wrocławskiego pączka – zapowiadanego jako pierwszy produkt z listy Specjałów Nadodrza – będzie można kupić w czterech miejscach na Nadodrzu:
- Wincentego 21 – będzie można wypić do niego autorską kawę lub kakao smakowe – w tym dniu w promocji!;
- Bema Cafe przy ul. Drobnera;
- Cafe Nożownicza przy ul. Rydygiera;
- Cafe Rozrusznik przy ul. Cybulskiego;
W czwartek pączków będzie można spróbować też w Infopunkcie przy ul. Łokietka 5. O godz. 14 seniorzy uruchomią kawiarenkę, w której będzie można spotkać się z Grzegorzem Sobelem, współautorem Specjałów i autorem książek „Kuchnia Wrocławia”, „Przy wrocławskim stole” i „Dzieje wrocławskiej gastronomii”.
Dochód ze sprzedaży pączków zostanie przeznaczony na odtwarzanie kolejnych przysmaków pod marką Specjały Nadodrza.