Bazar „Krótka Droga” w sobotę od 10:00 do 13:00
Zapraszamy na bazar ekologiczny „Krótka Droga”. Do końca sierpnia będzie odbywał się w Infopunkcie w soboty między godziną 10:00 a 13:00
Bazar Ekologiczny to oddolna inicjatywa samych konsumentów. Dotychczas odbywał się co tydzień w Drugiej Fali (dawniej Falanster). Bazar powstał z chęci kupowania świeżej, naturalnej i lokalnie wyprodukowanej żywności. Ideą Bazaru Ekologicznego jest budowanie współpracy między konsumentami i lokalnymi producentami, tak aby można było kupować żywność dobrej jakości i jednocześnie chronić środowisko.
Lokalni rolnicy produkujący w sposób przyjazny dla natury i człowieka sprzedają swoje produkty i plony. Ekobazar to jednocześnie okazja aby od producentów i rolników zasięgnąć wiedzy, przepisów i porad.
W najbliższą sobotę (3 sierpnia) zakupy od 10:00 do 13:00:
Anieszka Wagner „Wagnerówka”, Lubnów, tel. 665 946 426
– warzywa: marchew, cebula, ziemniaki, buraki, sałata, seler, rukola, szczypior, natka pietruszki, koper, rzepa
– śmietana, masło, mleko
– chleb pszenno-żytni na zakwasie, mąka razowa pszenna i żytnia, orkiszowa
– jajka
– pierogi z kaszą i serem, ruskie, z kapustą; paszteciki, gołąbki, krokiety z kapustą
– ciasta i tarty
„Zielona Zagroda” Ewa Dębska i Andrzej Dębski
Oferta: pieczywo, jajka, wypieki, nabiał kozi.
Gospodarstwo ekologiczne w Sadkowie, Wanda Nowicka: kozie mleko, jajka, warzywa, kiszonki, susze. Możliwe inne produkty z dostawa do domu – po kontacie telefonicznym (664563044)
Małgorzata i Jan Wójcik „U Jasia i Małgosi”, Kamieniec Wrocławski
kontakt: tel. 781 266 926
– warzywa, owoce: ziemniaki, fasola
– sery kozie twarde
– soki owocowe (wiśnia, jeżyna, czarny bez)
– przetwory z owoców
– sałatki warzywne, buraczki tarte i w occie
i inne
Maciej Forysiak
Mleko kozie i przetwory oraz miód
Bożena i Daniel Sokołowcy, Zagroda Ekologiczna “Kozia Łąka”, www.kopa.pl
– Ser typu FETA
– Ser kozi dojrzewajacy z kminkiem
– Ser kozi dojrzewający z czosnkiem
– Ser typu RICOTTA
– Ser kozi dojrzewający z kozieradką
– Ser kozi dojrzewający z oregano
– Serwatka,
Rolnicy i producenci z Kooperatywy Izerskiej:
Dorota Coldman „Chlebuś z Bożej Góry”
https://www.facebook.com/ChlebusZBozejGory
Anna Kruk „Gospodarstwo ekologiczne Krukowisko”
Gospodarstwo ekologiczne „Zielona Koza”