Specjały Nadodrza to kulinarne święto tego osiedla. Przyjdź 24 i 25 czerwca w godzinach 12:00-22:00 i spróbuj 18 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni.
Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów przedwojennej Polski i Europy. Czarne pyzy, nadodrzańskie gołąbki, pomarańczowo-lawendowa pascha, precel z pastą z niby ryby a może zapiekanka, która przywoła wspomnienia z dzieciństwa? Te i wiele innych oryginalnych potraw będziesz mógł spróbować podczas Specjałów Nadodrza .
Cena: specjał + napój = 10zł
Dołącz do zabawy Zbierz i Smakuj Nadodrze!
W każdym miejscu, w którym spróbujesz Specjałów Nadodrza otrzymasz specjalną pieczątkę. Jeśli zbierzesz minimum 6 pieczątek, wypełnisz pole z danymi kontaktowymi i zostawisz je w ostatnim odwiedzonym przez Ciebie miejscu, będziesz mógł wziąć udział w losowaniu nagród.
Nagrody:
– Nadodrzański Bon Smakosza o wartości 360zł -przez 3 miesiące za tę kwotę będziesz mógł stołować się w lokalach biorących udział w wydarzeniu.
-warsztaty kulinarne: „Krój jak szef kuchni” organizowane przez Pracownię Food Think Tank
-komplet nadodrzańskich gadżetów.
Sprawdź jak smakuje Nadodrze!
____________________________
Lista miejsc biorących udział w wydarzeniu:
1. ZENKA cafe [ul.Dubois 41]
Pulpeciki Zenki czyli wieprzowe pulpety z porem, suszonymi pomidorami, parmezanem i pietruszką + lemoniada z rokitnikiem
2. Drukarnia [ul.Otwarta 12]
Zestaw drukarza.Kawa typograficzna i podłoże z ciastka owsianego do druku dobrego dnia.
Peperonata salentina czyli danie z południa Włoch na bazie duszonej papryki i polskich pomidorów malinowych z focaccią + czerwone wino
Wesoły Śledzik w Narożniku czyli śledź w śmietanie z parzoną cebulką, kukurydzą, podany na grillowanej bagietce z nachosami+ shot wrocławskiej wódki Wratislavia
5. Znasz Ich Cafe-Bistro [ul.Rydygiera 25B]
Nadodrzańskie Ciasto Mocnoczekoladowe + dowolna kawa Etno
Krokiety babuni + barszcz czysty do picia
Piszinger mojego szwagra + zielona herbata mrożona z granatem mojej córki
Naleśniki Dubois czyli mini tortille z mięsem, warzywami i młodym ziemniaczkiem + orzeźwiający napój z miętą i cytryną
Pizza Marinara + kawa lub herbata
Rogal „Kaczka Nadodrzanka” z sosem śliwkowym + lemoniada
Frytki z batatów posypane cheddarem i kolendrą + tradycyjna oranżada
Zapiekanka SZTOS z pieczarkami, serem goudą, ogórkiem kiszonym i natką pietruszki + woda sodowa o smaku truskawkowym, wiśniowym lub malinowym
SMAKOSZ czyli deser lodowy z bitą śmietaną + espresso
TYLKO W NIEDZIELĘ! Czarne Pyzy z pieczarkami + drink bezalkoholowy
15. Publiczna Szkoła Gastronomiczna HO-GA [Jedności Narodowej 46a]
W sobotę: Gołąbki nadodrzańskie z kaszą pęczak i mięsem w sosie pomidorowym lub pieczarkowym + kompot owocowy
W niedzielę: Żur Nadodrzański z jajkiem, kiełbasą i pajdą chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym
16. Wilk Syty [ ul.Trzebnicka 3 ]
Precel z pastą z niby ryby i całusek z makiem
17. Słodko [Jedności Narodowej 67]
Pomarańczowo-lawendowa mini pascha z twarogu z Międzyborza z orzechami + mrożona pomarańczowa herbata Earl Grey
Breslau Burger „Krasnal”z mięsem wołowym, grillowanym schabem, młodą kapustą zasmażaną, grillowanym bekonem oraz sosem koperkowym + lemoniada
_______
Patronat medialny: Have a Bite Wrocław