Przejdź do treści

Specjały Nadodrza – edycja jesienna

Wrocław, 20.11.2019

Specjały Nadodrza – kulinarne święto osiedla

Już 23 i 24 listopada będzie można spróbować 20 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni.  Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Kartacze z kapustą, ptysie z kruszonką, kus kus i chałka wegańska, sycylijskie arrancino i wiele więcej… Te i wiele innych, oryginalnych potraw będzie można skosztować podczas Specjałów Nadodrza w cenie 12 zł za zestaw (specjał + napój).

Współczesna kuchnia nadodrzańska, tak jak i wrocławska, nie jest łatwa do zdefiniowania. Jest to mieszanka różnych smaków i aromatów przywiezionych do Wrocławia przez jego nowych mieszkańców. Kuchnia nadodrzańska to kuchnia osób, które tu mieszkają, pracują i gotują. Potrawy, które zostały przygotowane na Specjały Nadodrza, mają oddawać wyjątkowy charakter tego rzemieślniczo-artystycznego osiedla i łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnym akcentem.

Akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze

Zachęcamy do wzięcia udziału w zabawie Zbierz i Smakuj Nadodrze!  W każdym miejscu, w którym spróbuje się Specjału Nadodrza otrzyma się specjalną pieczątkę. Jeśli zbierze się minimum 6 różnych pieczątek, wypełni się pole z danymi kontaktowymi i zostawi mapkę w ostatnim odwiedzonym miejscu, będzie można wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodą główną są trzy Nadodrzańskie Bony Smakosza: jeden o wartości 300zł i dwa 150 zł. Przez 3 miesiące za tę kwotę będzie można stołować się we wszystkich lokalach biorących udział w wydarzeniu.

W każdym miejscu za specjał i napój zapłacisz tylko 12 zł!

Sprawdź jak smakuje Nadodrze!

Pracownia Food Think Tank
Łokietka 6
11-18
– kartacze z kapustą i pieczarkami
– rozgrzewający napar ziołowy (wege)

Hardcore Muffins
Jedności Narodowej 62/1a
9-19
– Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i kremem karmelizowane jabłko
– rozgrzewające chai latte

Cafe Równik
Jedności Narodowej 47
11-20
– zupa dyniowa
– rozgrzewająca Herbata Pięciu Przemian z lukrecji

Cafe Le Miracle
Jedności Narodowej 37
9-21
– szarlotka na ciepło
– cynamonowe latte z bitą śmietaną i migdałami

Nadodrze – Cafe Resto Bar
Drobnera 26a
10-22
– Pajda chleba z wędzonym kurczakiem, pomidorem, rukolą i majonezem
– lemoniada cytrusowa

Bistro Narożnik
Rydygiera 30
14-22
– pieczona pyra w mundurku ze świeżym tymiankiem, podawana z Wielkopolską gziczą, oliwą szczypiorkową i kolorowym pieprzem (wege)
– kieliszek zmrożonej, czystej wódki

onzmywa.pl
Chrobrego 26
12-18
– talerzyk słodkości: paluszek Nigelli, brownie i andrut kawaowy
– eliksir zdrowia: kurkumik

Łaskotki Cookie Dough
Dubois 6/2
11-20
– porcja masy ciasteczkowej Cinnamon Rolls
– kawa flat white

Ristorantino Scalambrino
Dubois 2/1A
12-20
– sycylijskie arancino z mięsem
– włoska oranżada Sanpellegrino

Pomiędzy
Dubois 2
13-21
– kus kus z mięsem lub tempehem
– grzane białe wino lub herbata mango tango

Green Bus
Dubois 2/1c
12-21
– chałka wegańska z wytrawną pastą
– kieliszek białego lub czerwonego hiszpańskiego wina lub lemoniada

Pizza Pany
Cybulskiego 1A
12-22
– pizza autunnale: mozzarella, friarielli, porcini e salsiccia, czyli pizza jesienna z brokułami neapolitańskimi i borowikami, z dodatkiem włoskiej kiełbasy
– domowa lemoniada

Tacos Locos
Cybulskiego 1a
12-22
– nachos chilli con carne lub chilli sin carne
– lemoniada

Tajfun
Cybulskiego 3/1a
13-21
– Wrap nori z pastą a’la makrela, ryżem, majonezem wasabi i marynowanym jarmużem
– szot domowej kombuczy

Kot Cafe Wrocław
Dubois 25
11-20
– sernik czekoladowy
– ciepła lemoniada szarlotkowa z rozmarynem

Browar Sabotaż
Kurkowa 41/1a
16-23
– Gryczana blina z twarożkiem z fermentowanego słonecznika i kefiru roślinnego, z marynowaną marchwią i srirachą własnej roboty
– małe piwo lub napar z hibiskusa.

OGIEŃ
Pomorska 39/1c
sb 12-22 / nd 12-21
– Pizza di patate: ziemniaczana “pizza” z szynką, mozzarellą i parmezanem
– czerwone wino

Macondo
Pomorska 19
12-20
– tort urodzinowy z okazji 6. urodzin
– herbata z malin ze szczyptą sennych marzeń

Powoli
Rydygiera 25/27
sb 10-18
– kopytka z sosem z podgrzybków
– gorący napój z malinami i malinowym miodem

Eatway Station
Wąska 5
11:00 – 23:00
– gofr wytrawny. Mix sałat, pomidorki cherry, ser, sos pesto
– grzane wino do wyboru: alkoholowe, bezalkoholowe

Skip to content