Ekobazar w Ł5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bazar „Krótka Droga” w sobotę od 10:00 do 13:00

 

 

Zapraszamy na bazar ekologiczny „Krótka Droga”. Do końca sierpnia będzie odbywał się w Infopunkcie w soboty między godziną 10:00 a 13:00

 

Bazar Ekologiczny to oddolna inicjatywa samych konsumentów. Dotychczas odbywał się co tydzień w Drugiej Fali (dawniej Falanster). Bazar powstał z chęci kupowania świeżej, naturalnej i lokalnie wyprodukowanej żywności. Ideą Bazaru Ekologicznego jest budowanie współpracy między konsumentami i lokalnymi producentami, tak aby można było kupować żywność dobrej jakości i jednocześnie chronić środowisko.

 

Lokalni rolnicy produkujący w sposób przyjazny dla natury i człowieka sprzedają swoje produkty i plony. Ekobazar to jednocześnie okazja aby od producentów i rolników zasięgnąć wiedzy, przepisów i porad.

 

W najbliższą sobotę (3 sierpnia) zakupy od 10:00 do 13:00:

 

Anieszka Wagner „Wagnerówka”, Lubnów, tel. 665 946 426

– warzywa: marchew, cebula, ziemniaki, buraki, sałata, seler, rukola, szczypior, natka pietruszki, koper, rzepa

– śmietana, masło, mleko

– chleb pszenno-żytni na zakwasie, mąka razowa pszenna i żytnia, orkiszowa

– jajka

– pierogi z kaszą i serem, ruskie, z kapustą; paszteciki, gołąbki, krokiety z kapustą

– ciasta i tarty

 

„Zielona Zagroda” Ewa Dębska i Andrzej Dębski

Oferta: pieczywo, jajka, wypieki, nabiał kozi.

 

Gospodarstwo ekologiczne w Sadkowie, Wanda Nowicka: kozie mleko, jajka, warzywa, kiszonki, susze. Możliwe inne produkty z dostawa do domu – po kontacie telefonicznym (664563044)

 

Małgorzata i Jan Wójcik „U Jasia i Małgosi”, Kamieniec Wrocławski

kontakt: tel. 781 266 926

– warzywa, owoce: ziemniaki, fasola

– sery kozie twarde

– soki owocowe (wiśnia, jeżyna, czarny bez)

– przetwory z owoców

– sałatki warzywne, buraczki tarte i w occie

i inne

 

Maciej Forysiak

Mleko kozie i przetwory oraz miód

 

Bożena i Daniel Sokołowcy, Zagroda Ekologiczna “Kozia Łąka”, www.kopa.pl

– Ser typu FETA

– Ser kozi dojrzewajacy z kminkiem

– Ser kozi dojrzewający z czosnkiem

– Ser typu RICOTTA

– Ser kozi dojrzewający z kozieradką

– Ser kozi dojrzewający z oregano

– Serwatka,

 

Rolnicy i producenci z Kooperatywy Izerskiej:

 

Dorota Coldman „Chlebuś z Bożej Góry”
https://www.facebook.com/ChlebusZBozejGory

 

Anna Kruk „Gospodarstwo ekologiczne Krukowisko”

 

Gospodarstwo ekologiczne „Zielona Koza”