Tłusto na Nadodrzu

W tłusty czwartek w Infopunkcie Łokietka 5 będzie można kupić wrocławskie pączki zrobione przez seniorów z Nadodrza. Receptura pączka pochodzi jeszcze sprzed wojny.

Tzw. wrocławski albo lwowsko-wrocławski pączek ma nadzienie śliwkowo-cynamonowe. Receptura została odtworzona we współpracy z historykiem Grzegorzem Sobelem. Właśnie takie pączki przygotują seniorzy, którzy brali udział w projekcie „Stallone i Szapołowska też zdmuchnęli 60 świeczek”.

Wrocławskiego pączka – zapowiadanego jako pierwszy produkt z listy Specjałów Nadodrza – będzie można kupić w czterech miejscach na Nadodrzu:

W czwartek pączków będzie można spróbować też w Infopunkcie przy ul. Łokietka 5. O godz. 14 seniorzy uruchomią kawiarenkę, w której będzie można spotkać się z Grzegorzem Sobelem, współautorem Specjałów i autorem książek „Kuchnia Wrocławia”, „Przy wrocławskim stole” i „Dzieje wrocławskiej gastronomii”.

Dochód ze sprzedaży pączków zostanie przeznaczony na odtwarzanie kolejnych przysmaków pod marką Specjały Nadodrza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *