Przejdź do treści

Tłusto na Nadodrzu

W tłusty czwartek w Infopunkcie Łokietka 5 będzie można kupić wrocławskie pączki zrobione przez seniorów z Nadodrza. Receptura pączka pochodzi jeszcze sprzed wojny.

Tzw. wrocławski albo lwowsko-wrocławski pączek ma nadzienie śliwkowo-cynamonowe. Receptura została odtworzona we współpracy z historykiem Grzegorzem Sobelem. Właśnie takie pączki przygotują seniorzy, którzy brali udział w projekcie „Stallone i Szapołowska też zdmuchnęli 60 świeczek”.

Wrocławskiego pączka – zapowiadanego jako pierwszy produkt z listy Specjałów Nadodrza – będzie można kupić w czterech miejscach na Nadodrzu:

W czwartek pączków będzie można spróbować też w Infopunkcie przy ul. Łokietka 5. O godz. 14 seniorzy uruchomią kawiarenkę, w której będzie można spotkać się z Grzegorzem Sobelem, współautorem Specjałów i autorem książek „Kuchnia Wrocławia”, „Przy wrocławskim stole” i „Dzieje wrocławskiej gastronomii”.

Dochód ze sprzedaży pączków zostanie przeznaczony na odtwarzanie kolejnych przysmaków pod marką Specjały Nadodrza.

Skip to content